Program in timpul si dupa sarcina

Program în timpul și după sarcină


 Compania Coral club recomanda viitoarelor mame sa consulte programul nostru pentru mentinerea si dezvoltarea bebelusului si a mamei, pentru a evita anumite complicatii ce pot sa intervina in perioada de sarcina . Recomandat de medici si nutritionistii companiei .  

        Minerale si vitamine sunt esentiale in timpul sarcinii si alaptarii, ele asigurand o crestere si dezvoltare corespunzatoare a copilului. Un aport insuficient al acestora in timpul sarcinii sau in perioada de preconceptie poate afecta negativ evolutia sarcinii, poate duce la nastere prematura sau la diferite afectiuni, care pot afecta atat mama cat si bebelusul.

Pregateste-te pentru o calatorie grea, dar foarte frumoasa. Vei trece prin schimbari fizice si stari diferite , vei avea tendinta sa mananci cat pentru doi. Totusi, trebuie sa ai mare grija la alimentatie pentru ca o dieta echilibrata creste foarte mult sansele ca tu sa ai o sarcina usoara, fara complicatii, iar bebelusul sa vina pe lume perfect sanatos.

 Viitoarea mamica trebuie sa ia in considerare ca alimentatia sanatoasa, bogata in vitamine si minerale este primul pas catre dezvoltarea armonioasa a copilului. Este foarte important ca pe toata perioada sarcinii, gravida sa aiba grija la ceea ce mananca nu numai pentru a sustine sarcina si dezvoltarea corecta a bebelusului, dar si pentru ca organismul sa poate sa ofere lapte matern bebelusului dupa nastere.
» Acidul folic
» Magneziu
» Zinc
» Fier
» Omega 3/ 6
» Vitamina D
» Vitamina C
» Biotina/B7
» Calciu
» Seleniu



Acidul folic este o vitamina B, solubila in apa, care ajuta la cresterea tesutului matern si la functionarea normala a sistemului imunitar. Deficitul de acid folic poate conduce la instalarea spina bifida - o afectiune congenitala a coloanei vertebrale. Acidul folic este foarte important mai ales in primul trimestru de sarcina, cand se dezvolta sistemul nervos al bebelusului. In timpul sarcinii, necesarul de acid folic depaseste dublul valorii necesare unui adult obisnuit, astfel ca o gravida trebuie sa consuma 400 mcg de acid folic in fiecare zi, din alimente si suplimente alimentare.

Magneziu este un mineral foarte important  in organismul uman, fiind un factor de legatura pentru peste 300 de procese biochimice enzimale, avand un rol important in sinteza proteinelor, in functiile nervoase si musculare, in controlul glucozei din sange si a tensiunii arteriale, in transportul calciului si a potasiului catre celule. Tot el este responsabil si cu producerea energiei noastre de zi cu zi. Organismul unui om adult contine 25 g de magneziu, mai ales in oase si in tesuturile moi. In timpul sarcinii magneziu este foarte important, lipsa lui poate cauza preeclampsie, dezvoltarea lacunara a bebelusului sau chiar pierderea sarcinii.
O femeie gravida are nevoie de 350 mcg de magneziu zilnic, aproximativ 80 g de seminte de dovleac. Magneziul se gaseste in concentratie ridicata si in grau germinat, quinoa, ovaz, alune, caju, migdale, orez brun, seminte de dovleac si de floarea soarelui, somon, sfecla rosie, fasole, unt de arahide, iaurt.

Organismul nostru are nevoie de Zinc pentru productia, repararea si buna functionare a ADN-ului, amprenta genetica a fiecarui om. Prin urmare, acest mineral este important mai ales in primul trimestru de sarcina, cand se dezvolta sistemul nervos al bebelusului. Tot zincul este cel care sprijina sistemul imunitar, iti ofera simtul mirosului si al gustului si vindeca rani. Deficienta de zinc poate duce la avort, toxemie, greutate scazuta la nastere.

O femeie gravida are nevoie de 11 mg de zinc pe zi, pe care le poate lua din o diversitate de alimente: cereale fortificate, carne rosie, fructe de mare, carne de pasare, fasole, alune, nuci, lactate. Stridiile sunt cea mai bogata sursa de zinc, numai o singura stridie iti poate oferi necesarul de zinc pentru o zi. Insa, ai grija, ca in sarcina nu este voie sa le consumi crude.

Fierul este mineralul esential in sistemul imunitar dar si in producerea de hemoglobina, proteina din celulele rosii ale sangelui care transporta oxigenul, fiind parte din mioglobina, proteina care duce oxigenul catre muschi, colagen si catre alte enzime. In timpul sarcinii ai nevoie de mult mai mult fier decat in mod normal pentru ca se mareste cantitatea de sange care trebuie transportat, ai nevoie pentru dezvoltarea bebelusului si a placentei, mai ales in ultimele doua trimestre. Anemia din sarcina este asociata cu nasterea prematura, greutate scazuta la nastere, cu depresia postnatala sau chiar cu decesul bebelusului.

O femeie insarcinata are nevoie de 27 mg de fier pe zi, aproape dublu fata de o femeie neinsarcinata. Surse bune de fier sunt:   galbenusul de ou, pestele, cerealele integrale, stafidele, prunele, caisele si sfecla. Este foarte important ca alimentele care contin fier sa fie asociate cu alimente bogate in vitamina C pentru ca in acest fel se sporeste absorbtia fierului.







Acizii grasi esentiali Omega 3/ 6 sunt lipide care nu pot fi sintetizate de catre organism si trebuie introduse in alimentatie zilnic, pentru un aport optim. Cele doua famili de acizi grasi, Omega 3 si Omega 6 sunt vitale pentru dezvoltarea functiilor psihice, fiind in legatura directa cu transportul oxigenului, stocarea energiei, functionarea optima a celulelor. Acesti acizi sunt asociati in timpul sarcinii cu o dezvoltare neuronala imbunatatita a bebelusului, iar o dieta saraca in ei poate duce la depresie pre si postanatala.
O femeie insarcinata trebuie sa consume 300 mg de astfel de acizi zilnic, care pot fi gasiti mai ales in fructele de mare, in peste si in ulei de peste.  Aceasta cantitate ofera aproximativ 200 mg de acizi grasi esentiali zilnic. Restul poate fi luat din uleiurile vegetale, din seminte de in, de susan, din nuci si alune, avocado fiind si el recunoscut pentru aportul mare de acizi grasi.

Organismul nostru are nevoie de vitamina D pentru a mentine nivelurile optime de calciu si fosfor din organism, cele care ajuta in a construi oasele si dintii bebelusului tau. O deficienta de vitamina D in timpul sarcinii poate cauza retardare a dezvoltarii osoase si deformari ale scheletului, cu un impact si asupra greutatii la nastere. Tot vitamina D este responsabila cu preventia a numeroase boli precum boli autoimune (diabet, scleroza multipla, artrita reumatoida), osteoartrita, cancer, gingivita, hipertensiune.
Pentru o gravida este recomandata o cantitate de 3000 de UI de vitamina D zilnic, daca nu sunt expuse la soare (organismul isi ia vitamina D din lumina solara). Vitamina D se regaseste si in alimente precum: uleiul de peste, pestele gras, lapte de capra, oua, cereale. De exemplu, 100 g de ton contin 200 UI de vitamina D, iar 100 g de macrou 345 UI  . De aceea in sarcina sunt necesare suplimentele alimentare. Salatele cu peste, mai ales cu ton si somon trebuie sa faca parte din dieta ta zilnica.

Vitamina C, cunoscuta si cu numele de acid ascorbic, este esentiala pentru repararea tesuturilor, pentru vindecarea ranilor, pentru cresterea si repararea oaselor si pentru o piele sanatoasa. Tot ea iti ajuta organismul sa se lupte cu infectiile, actioneaza ca un antioxidant, protejand celulele de factorii externi. Atat tu, cat si bebelusul din pantece, aveti nevoie de vitamina C pentru productia de colagen, o proteina structurala care este parte componenta a cartilagiilor, tendoanelor, oaselor si pielii. Deficienta de vitamina C in timpul sarcinii poate duce la dezvoltarea incorecta a creierului, deci la deficiente mentale.
O femeie gravida are nevoie de cel putin 85 de miligrame de vitamina C pe zi. Surse foarte bune de Vitamina C sunt citricele, patrunjelul, fructele de maces (ce contin 2 g de vitamina C la 100 de grame de fructe), varza de Bruxelles, ardeii, legumele cu frunze verzi, legumele si fructele crude. De exemplu, 250 ml de suc de portocale contin 124 mg de vitamina C, iar o jumatate de ceasca de ardei gras rosu 59 mg. Nu uita sa consumi fructele si legumele crude, pentru ca preparate, pierd mare parte din aportul de vitamina C. Incearca salatele reci pline de legume proaspete, precum o salata de cruditati.

Biotina/ B7/ H
Biotina este cunoscuta si cu denumirea de vitamina H si joaca un rol important in sanatatea pielii, a sistemului nervos, digestiv si celular. Deficienta de biotina este foarte rara, insa femeile insarcinate au nevoie de un consum mai ridicat de alimente bogate in biotina, pentru a sustine dezvoltarea bebelusului.
O femeie insarcinata are nevoie de 30 mcg de biotina pe zi. Aceasta se gaseste natural in alimente precum  cereale integrale, oua, nuci, sfecla, somon,  conopida, banane, ciuperci, unt de arahide. Retetele pe baza de oua te pot ajuta in acest sens, mai ales cu oua de prepelita, care au un continut de colesterol mai scazut.

Cand esti insarcinata, bebelusul tau in continua dezvoltare are nevoie de calciu pentru dezvoltarea osoasa, pentru ca sistemul nervos, circulator si muscular sa se dezvolte sanatos, si pentru a dezvolta un ritm cardiac normal si abilitati de coagulare a sangelui. Daca nu ai indeajuns de mult calciu in organism, bebelusul il va consuma din oasele tale, ceea ce va duce la probleme mai tarziu.
O gravida are nevoie de 1000 de miligrame de calciu zilnic. Acesta se regaseste in cantitate mare in lapte de capra, cereale, peste, suc de fructe,  legume verzi, spanac, mazare. De exemplu, 150 g de iaurt, contin 488 mg de Calciu, jumatate din ceea ce ai nevoie zilnic, iar 250 ml .

Seleniul este un element ce se regaseste la nivelul solului, organismul uman avand nevoie de foarte putin pentru a-si mentine sanatatea. El este prezent la nivelul ficatului, rinichilor, splinei si pancreasului. Seleniu are un rol important in sistemul circulator si respirator, ajuta, de asemenea, antioxidantii sa mentina pielea sanatoasa, iar un aport corect de seleniu zilnic previne avortul spontan.
In mod normal o gravida are nevoie de aproximativ 60 mcg zilnic. Seleniul este larg raspandit in alunele si nuci), peste,  oua, ridichi ,usturoi,  orez.

De evitat in timpul sarcini

Specialistii atrag intotdeauna atentia viitoarelor mame sa nu consume anumite sortimente de carne. Acestea pot fi contaminate cu o bacterie numita Listeria, care poate produce imbolnavirea grava .
 De evitat : Curatarea litierei animalelor , Brânzeturile moi şi laptele nepasteurizat, Peştele : pesti mari, peşte spadă, tonul  din macrou regal, Ceaiul verde, Mâncarea de tip fast food, Cofeina .

Produse recomandate de Compania Coral Club în timpul sarcinii și după sarcină 



Este bine pe toată perioada să se consumeCoral-Mine, Kelp, FirstFood, Zinc, Papaya.


   A) Produsele de la 1 la a-3 a luna inclusiv include:

1.     Apa Coral-Mine  -1 plic la 1,5 litri de a toata sarcina .
2.     Prenatal +   -      -1 capsula pe zi dimineata 
3.     Kelp                    -1 capsula pe zi toata sarcina
4.     FirstFood            - 4 capsule pe zi 3 luni sau toata perioada de sarcina.
5.     Zinc                     -1 tab. seara 
6.     Papaya               -1tab. de 3 ori pe zi dupa masa, de mestecat.
7.     Acid Folic            -1 tab. 2ori pe zi in timpul mesei.
8.     Lecitina               -2 capsule.

     De la a 2 luna se poate adauga Omega 3/60- cate 1 capsula pe zi

     B) Produse incepand cu a 4 - 5 - 6 a :

1. Microhidrin     - 1 capsula la 1,5 litri de apa .
2. Spirulina         - 2 de 2 ori pe zi .
3. Prenatal+       - 1 capsula pe zi dimineata 
4. Tasty B Complex - 1 tab. pe zi .    
5. FirstFood         -4 capsule pe zi 3 luni sau toata perioada de sarcina.
6. Lecitina          - 2 de 2 ori pe zi.
7. Omega 3/60     - 2 cap. pe zi


C) Produsele incepand cu luna a 7- 8 a :

 1. Coral Alfa          - 2 tab. pe zi in timpul meselor principale.
 2. Super- Flora    - 1 cap. de 2 ori pe zi
4. FirstFood         - 4 capsule pe zi 3 luni sau toata perioada de sarcina.
5. Prenatal+         - 1 capsula pe zi dimineata .
6. Spirulina          - 2 de  2 ori pe zi.
7. Omega 3/60     - 2 cap. pe zi

      D) Din luna a 9-a pana la nastere:


 1. Coral Alfa        - 2 tab. pe zi in timpul meselor principale.
 2. Super- Flora   - 1 cap. de 2 ori pe zi
 3. MagicCal        - 2 tab. seara .   
4. Lecitina           - 2 cap. de 2 ori pe zi
5. Prenatal+        - 1 capsula pe zi dimineata .
6. Spirulina          - 2 de 2 ori pe zi.
7. Omega 3/60    - 2 cap. pe zi.
8. FirstFood         -4 capsule pe zi 3 luni sau toata perioada de sarcina.

             
    Toate produsele sunt notificate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare  pozitia 1848 / 1873 

     Daca doriti sa comandati produse la pret redus de la 20% sau prin recomadare pana la 100% va puteti inscrie la link-ul de mai jos sau puteti sa treceti direct codul de referinta. 
Pentru mai multe detalii sau nelamuriri ne gasiti pe adresa de email : clubuldesanatate@gmail.com 


















Niciun comentariu: